Ogrevanje

Kaj je infrardeča svetloba?

Infrardeča svetloba je razlog, zakaj čutimo toploto, ko sredi zimskega dne sveti sonce. Konvencionalna modrost bi rekla, da, če zrak zmrzuje, potem bi tudi nas zeblo. Vendar infrardeči valovi ki jih oddaja sonce, neovirano potujejo skozi prostor in ogrevajo vsak predmet katerega zadenejo – vključno z našim telesom.
Infrardeča svetloba je oblika elektromagnetnega sevanja, ki leži tik nad rdečem koncu vidne svetlobe elektromagnetnega spektra. Pogosto slišimo besedo sevanje in potem avtomatično to besedo povežemo z nečim škodljivim, v resnici pa je sevanje samo proces oddajanja energije. Tako kot sevanje vidne svetlobe, je tudi infrardeče sevanje 100% varno; tudi naša telesa oddajajo infrardeče sevanje (to je tisto, kar omogoča iskanje in reševanje izgubljenih oseb ponoči).


Običajno(konvekcijsko) ogrevanje prostorov v domovih

Konvekcijsko ogrevanje doma deluje z ogrevanjem zraka okoli sebe; na primer radiator večino segrevanja opravi z kroženjem zraka.
Kadar se radiator segreje, se segreva zrak neposredno okoli njega, kateri se potem širi in dviga. Ko se vroč zrak dviga, za njim ustvari vakuum, kateri potegne hladnejši zrak v stik z njim in se potem segreje. Ko pa se vroč zrak začne ohlajati se spušča nazaj proti tlom. Ta hladen znak se potem spet segreje in ta proces se ponavlja cel čas. To imenujemo konvekcijsko ogrevanje.
Večina konvekcijskih sistemov za ogrevanje oddaja nekaj infrardečih valov – če ste kdaj sedeli v bližini odprtega ognja, na obrazu začutite toploto. Če položite roko pred obraz, potem preprečite infrardečim valovom, da bi zadeli vaš obraz; namesto tega boste čutili toploto na rokah. To je znano kot infrardeče ogrevanje.


Infrardeči grelniki v domovih

Infrardeče sevanje, ki ga oddaja grelec, neovirano potuje po zraku, dokler ne zadane objekta. Ta objekt absorbira sevanje in povzroči vibriranje molekul, katere proizvajajo toploto. Če infrardeči valovi pridejo v stik z ljudmi, bodo potovali približno 1cm v telo, kar daje telesu občutek globoke toplote; ampak tudi če niste neposredno na poti valov, bo vsako trdno zavibriralo, ko jih zadenejo valovi kar povzroči da toploto oddajajo nazaj k vam.
Kljub temu, da lahko kupujete plin, olje in trdna goriva, priporočamo doma uporabo električnih infrardečih panelov, saj vam ni treba dograjevati nobenih cevi ali skladišč goriva. Prav tako ni nobenih neposrednih emisij povezanih z uporabo infrardečih panelov (in če jih uporabljate v povezavi s solarnimi paneli, boste dobili 100% segrevanje brez emisij). Nameščeni so lahko visoko na stene ali na strop, tako da so odmaknjeni od domačih živali in otrok.
Električni paneli pridejo v številnih velikostih in ker nimajo gibljivih delov, delujejo v popolni tišini, zaradi česar so idealni za spalnice.


Prihranek energije

Infrardeče ogrevanje deluje s segrevanjem površine v prostoru in ne volumna, kar pomeni, da segrevajo bistveno manj ter zagotovijo enako količino toplote.
Primerjajmo 600W infrardeči panel in standardni 1500W konvekcijski grelnik (kateri zagotavlja enako količino toplote), ki zagotavljata toploto za 4 zimske mesece (od novembra do februarja) za 8 ur na dan z dnevnim stroškom 0.17€ kWh električne energije.


 Infrardeči grelnik Konvekcijski grelnik
Energijski razred600W1500W
Enote za električno energijo na uro0,601,50
Prihranek termostata50%80%
Skupna poraba električnih enot2881152
Skupni strošek49,8€199,2€


Poleg tega, ogrevamo trdne stene ali predmete z infrardečim sevanjem, kateri imajo toplotno maso, kar pomeni, da zadržijo toplo v sebi. Nasprotno, zrak nima toplotne mase, tako, da v primeru konvekcijskega ogrevanja sobe, ko odpremo vrata, bo topel zrak ušel ter tako bo potrebno spet segreti prostor.
Električni infrardeči paneli rabijo samo 30 sekund, da dosežejo polno delovno temperaturo in so zato veliko bolj učinkovita pri ogrevanju prostorov od običajnih grelnikov.


Ostale prednosti infrardečega ogrevanja

Druga velika prednost infrardečega ogrevanja je, da za razliko od konvekcijskih grelnikov segrevajo samo stene, kar pomeni da ostanejo popolnoma suha – infrardeče ogrevanje preprečuje širjenje plesni v nepremičnine.

Poleg tega konvekcijski grelniki segrevajo prostor s tokovi, kar omogoča kroženje prašnih delcev po prostoru. Infrardeči grelniki so tako idealna rešitev do ljudi, kateri trpijo za astmo.

Infrardeči grelniki zagotovijo optimalno temperaturo v 30 sekundah po vklopu in ker nimajo gibljivih delov, delujejo v popolni tišini, so idealni kot rešitev za ogrevanje v spalnici in sobah.